Kelly

Veganska lussebullar
 
Nu är det snart juletid med 1:a advent på söndag. Då är det ett måste att kunna bjuda på några lussebullar. Då jag har gått mer och mer åt det veganska hållet under det senaste halvåret så ville jag självklart göra veganska lussebullar i år. De är alltså både mjölk- och äggfria. Hittade detta recept som jag tycker är helt fantastiskt! Bullarna blir fluffiga och safftiga med mycket god saffranssmak, precis som jag vill ha det! Tycker dessutom att bullarna från detta recept blev mycket godare än med det recept som jag har använt mig av tidigare år. Så jag ville självklart dela med mig av detta!
 
Jag gör mina lussebullar lite annourlunda än från de klassiska lussebullarna. Jag bakar dem på det sättet man gör vanliga kanelbullar, alltså med en fyllning. Jag tycker att de blir godare på det här sättet. Med mycket mer smak. Men om man föredrar de klassiska lussebullarna så funkar detta recept lika bra till det.
 
Det du behöver är:
175 g vegetabiliskt smör (jag använder Mildas mjölkfritt)
5 dl vegetabilisk mjölk (jag använder alpros mandelmjölk)
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 g saffran (2 paket)
1 3/4 dl socker
ca 1 1/2 l mjöl
 
Till fyllning:
100 g rumstempererat smör
socker
kardemumma, malen
russin
mandelmassa
 
Till pensling:
vegetabilisk mjölk
mandelspån att strö över
 
Smält smör i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till 37°C. Smula ner jäst i en bunke och lös upp med en del av degspadet. Tillsätt resten av degspadet tillsammans med socker och saffran som du först har stött tillsammans med saltet. Arbeta in det mesta av mjölet så att du får en lätt klibbig deg (jag brukar spara 3-4 dl av mjölet för att arbeta in det efter jäsningen). Strö över lite mjöl och låt jäsa under en ren kökshandduk i 30 minuter.
 
Arbeta in resten av mjölet och dela sedan upp den i två lika stora delar. Kavla ut en del i taget till en rektangel, på en mjölad arbetsyta, så att den blir ca 4 mm tjock. Bred på ett tunt lager smör och strö över ca 1 msk socker och kardemumma (jag som är ett stort fan av kardemumma gillar att ha mycket, men om du istället vill ha en tydligare saffransmak ta lite mindre). Strö även över russin och mandelmassa och rulla sedan ihop degen. Skär rullen i 20 lika stora delar och lägg i bullformar på en plåt. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under kökshandduk. Sätt ugnen på 225°C.
 
Pensla bullarna med lite mjölk och strö över mandelspån. Grädda sedan i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills de har fått en lätt gyllene färg. 
 
 
Hoppas att ni tycker dessa bullar är lika goda som jag gör. Jag tycker nämligen att de är helt fantastiska! Det är även väldigt enkla att göra, så även den minst köksvana personen kan göra dem. Och att dem dessutom är veganska är ett stort plus. Då kan man må bra i både mage och själ!