Kelly

Chokladtårta med vit chokladfrosting och apelsinkolasås
 
Det allra bästa med släktingar och vänner som fyller år är att jag får en giltig anledning till att baka en tårta! Så nu i helgen när min syster fyllde 25 år behövde jag inte någon lång betänktetid när hon frågade om jag ville baka till hennes födelsedag! När jag får beställningar så brukar jag fråga om de önskar någon särskild smakkombination och i detta fall så önskades det en tårta med smak av apelsinchoklad.
 
Och om jag får säga det själv så blev denna tårtan HELT J*VLA UNDERBAR! Den toppar nog listan på allt som jag har bakat. HAr ladrig lyckats få till en lika saftig tårta med så mycket smak i sig. Den mörka mastiga chokladen, tillsammans med den söta vitchokladfrostingen som allt toppas med en syrlig apelsinkolasås. MAGNIFIKT kanjag bara säga! Så det här receptet bara måste skrivas ner så att jag kan göra om det.
 
 
 
(För ca 12 bitar)
MÖRK CHOKLADBOTTEN
 
2 1/4 dl kakao
6 3/4 dl vetemjöl
5 1/4 dl strösocker
2 krm salt
1 1/2 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljessens 
1 1/2 msk balsamvinäger
2 1/4 dl rapsolja
5 1/4 dl vatten
 
Börja med att sätta ugnen på 175° C.
Ta fram två formar med diameter 20 cm och klä in dessa med bakplåtspapper.
Sikta de torra ingredienserna och blanda.
Tillsätt sedan de resterande ingredienserna och rör om ordentligt tills du har en jämn smet.
Fördela smeten i dina två formar och grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter. Testa med en sticka, när den är torr så är bottnarna klara!
Låt de svalna i sina formar och börja göra frostingen.
 
VIT CHOKLADFROSTING
 
400 g rumstempererat mjölkfritt margarin
300 g florsocker
1 krm salt
2 msk växtmjölk
200 g vegansk vit choklad (jag använde ichoc white vanilla)
 
Börja med att vispa margarinet med en elvisp tills det är fluffigt och nästan vitt.
Vispa sedan in florsockret lite i taget. När allt florsocker är tillsatt, blanda in saltet och mjölken och ställ sedan åt sidan.
Smält den vita chokladen över vattenbad. 
Låt sedan chokladen svalna något (den ska inte kännas het mot din hud) och vispa sedan ner den i smörblandningen. 
 
APELSINKOLASÅS
 
2 2/5 dl strösocker
3/5 dl pressad apelsinjuice
1 1/2 dl växtbaserad grädde
1 1/5 dl rumstempererat mjölkfritt margarin, hackat i små kuber
zest från en hel apelsin
 
Häll upp sockret och apelsinjuicen i en tjockbottnad kastrull. 
Låt koka upp på ca 80% kapacitet värme. Rör om tills du inte längre ser sockerkristallerna. 
Låt karamellen koka, utan att röra om, tills den från en lätt bärnstensfärg. Du kan dra en blötad slickepott längs med kastrullens sidor för att förhindra kristallisering.
När karamellen har nått önskad färg, ta av kastrullen från värmen och tillsätt grädde, margarin och zest samtidigt som du rör om.
När allt har blandats samman kan du sätta kastrullen på värmen och låta koka upp. 
Koka i ca 5-10 minuter, testa att droppa karamellen i kallt vatten för att hålla koll på konsitensen. Om karamellen blivit för tjock kan du tillsätta med apelsinjuice eller vatten. 
Låt sedan karamellen svalna.
 
MONTERING
 
Börja med att ta loss bottnarna från deras formar och jämna till dem genom att skära loss den kupolformade toppen. Detta kan göras antingen med en cake leveler eller linjal och brödkniv. 
(Det översta lagret som skärs bort kan sparas i frysen för att göra cake pops på vid ett annat tillfälle!)
Dela sedan varje tårtbotten i två lager för att på så sätt få fyra bottnar. Även detta görs antingen med en cake leveler eller linjal och kniv.
Placera första tårtbottnen på ett fat och lägg på ett jämnt lager av frosting ca 1 cm tjockt. Lägg på extra frosting längst ut med kanten så att du bildar en slags mur. Fyll sedan mitten med kolasåsen.
Placera nästa tårtbotten och upprepa steg 3 tills du har monterat alla fyra tårtbottnar.
Täck hela tårtan med frosting. Hur tjockt du gör detta heltäckande lager är helt frivilligt. Denna gången valde jag att endast göra ett tunt lager runt kanterna så att tårtbottnarna var något synliga. Detta för att få en semi-naked cake! Men lägg på sy mycket eller lite frosting du vill ha, glöm bara inte att spara lite frosting för dekoreringen.
Ställ in tårtan i kylskåpet tills att frostingen har fått stelna något.
Häll över apelsinkolasåsen till en spritspåse. Om kolasåsen blivit väldigt segflytande när den svalnat så kan den värmas upp med en snabbis i mikro eller med varmt vatten. Klipp sedan en liten öppning.
Ta ut tårtan från kylen och spritsa kolasåsen precis vid kanten längst upp så att såsen rinner ner längs sidan. Täck sedan hela toppen av tårtan i ett tjock lager kolasås!
Sen är det bara att dekorera utefter din vildaste fantasi. I mitt fall så blev det frostingswirls, cake pops och torkade apelsinskivor.
 
Hoppas att ni testar att göra denna tårtan med. För tro mig, ni kommer inte att ångra er! ❤