Kelly

Kanelbullar med choklad och mandel
 
För drygt en vecka sen var det kanelbullens dag som är en väldigt trevlig högtid här i Sverige. Ja, jag tänker kalla det för en högtid.
Men detta året kände jag inte för att göra de traditionella kanelbullarna som vi har ätit så många gånger redan. Jag bestämde mig därför för att göra de lite mer intressanta genom att blanda i choklad och mandlar. Choklad är ju gott och bullar är ju gott, så det borde vara en klockren kombination. Och JISSES vad goda de blev! Kommer nog aldrig äta vanliga kanelbullar igen! 
De är fylliga i smaken och med den härliga nötigheten från mandlarna så blir de perfekta. Går ju såklart att göra med en annan nöt eller helt nötfria om det så skulle önskas.
 
Det som behövs för att göra dessa himelska bullar är:
 
175 g vegetabiliskt smör (jag använder Mildas mjölkfritt)
5 dl vegetabilisk mjölk (jag använder alpros mandelmjölk)
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 3/4 dl socker
ca 1 1/2 l mjöl

Till fyllning:

200 g rumstempererat smör
1 dl kakao
4 msk farinsocker
2 msk kanel, malen
2 tsk vaniljsocker
2 dl mandel

Till pensling:

vegetabilisk mjölk
finhackad mandel
 
Smält smör i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till 37°C. Smula ner jäst i en bunke och lös upp med en del av degspadet. Tillsätt resten av degspadet tillsammans med socker och salt. Arbeta in det mesta av mjölet så att du får en lätt klibbig deg (jag brukar spara 4-5 dl av mjölet för att arbeta in det efter jäsningen). Strö över lite mjöl och låt jäsa under en ren kökshandduk i 30 minuter.
 
Gör under tiden fyllningen genom att röra ihop smöret med kakao, farinsocker, kanel och vaniljsocker. Hacka även mandeln.
 
Arbeta in resten av mjölet och dela sedan upp den i två lika stora delar. Kavla ut en del i taget till en rektangel, på en mjölad arbetsyta, så att den blir ca 4 mm tjock. Bred på ett generöst lager av smörblandningen och strö över  mandeln. Vik degen sedan dubbel längs med kortsidan och skär i 1 cm breda strimlor.
 
För att göra knutarna så snurrar jag strimlan två varv över två fingrar samtidigt som jag tvistar den för att få en ordentlig snurr på den. Den sista biten av går genom de två fingrarna och göms sedan på undersidan. Ungefär som att göra ett garnnystan. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under kökshandduk. Sätt ugnen på 225°C.
 
Pensla bullarna med lite mjölk och strö över finhackad mandel. Grädda sedan i mitten av ugnen ca 8 minuter eller tills de har fått en lätt gyllene färg. 
 
 
Hoppas att ni tycker dessa bullar är lika goda som jag gör. Jag tycker nämligen att de är helt fantastiska! Det är även väldigt enkla att göra, så även den minst köksvana personen kan göra dem. Och att dem dessutom är veganska är ett stort plus. Då kan man må bra i både mage och själ! 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress